Jarní očista má zelenou. Inspirací je sama příroda

Příroda je věčnou studnicí inspirace, která srší neutuchající moudrostí. Jaro je dobou nových začátků. Probouzí se sama příroda a dává prostor i člověku, aby se probudil, očistil a načerpal novou sílu. Nejde přitom o nic složitého, stačí vnímat přirozené biorytmy, dopřát si čerstvého vzduchu, pohybu a také jarních bylinek a květů, které příroda nabízí. Jarní bylinky a květy skvěle zapadnou i do vaší kuchyně…

Jarní očista

Nic nepřirozeného a násilného

Jarní očista může být naprosto přirozená. Stačí dýchat, žít, být aktivní. Lidské tělo je dokonalým systémem, které má vlastní samočistící procesy. Pokud přemírou toxinů zaostávají, lze je podpořit právě jarními bylinkami a květy. Jsou všude kolem nás, připraveny nám po zimě dodat potřebnou životadárnou energii, množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Jenom vědět, které jsou ty pravé a jak s nimi naložit.

Bylinky a květy v kuchyni, recepty přímo z přírody

Čerstvé výhonky jarních bylinek, nejenom těch zahradních, ale i těch divokých, se hodí jako zelený salát. Mohou se přidávat do mnoha různých pokrmů, vaječných, zeleninových i masových. Mohou se stát základem smoothies či jiných očistných nápojů. Uplatní se jako ingredience čerstvých pomazánek.

  • Obdobně je to se zelenými klíčky (řeřicha, vojtěška aj.), které jsou nabité životem a svůj potenciál dokážou snadno předat i našemu organismu.
  • Pokrmy zkrášlí, zpestří a obohatí také jarní květy, třeba květy sedmikrásky, pampelišky, fialky, hluchavky, kvetoucí nať ptačince nebo třeba lichořeřišnice.
  • Z divokých bylinek se dá v jarní kuchyni využít například jahodník, jitrocel, šťovík, řebříček nebo třeba popenec s divokou kořenitou chutí. Vždy však samozřejmě sbírejte pouze bylinky, které bezpečně poznáte. Ne vše, na co natrefíte v přírodě je jedlé (známe to, pokud jde o houby a platí to i pro bylinky).
  • Jednou z nejvýraznějších očistných bylinek je medvědí česnek, který je typickou jar viní rostlinkou. Medvědí česnek, resp. jeho šťavnaté zelené listy jsou k dispozici jen krátce z jara a rozhodně stojí za to je využít.

Mědvědí česnek, jarní bylinky

Zelená je na jaře všude kolem a možností, jak po zimě očistit své tělo a zapracovat na své vitalitě je nespočet. Množství cenných bioaktivních látek nabízejí i klasické zahradní bylinky, třeba oblíbená pažitka nebo petrželka, které oživí mnohé recepty české kuchyně.

Zeleným zdrojem energie mohou být i listy ředkviček nebo špenátové listy.

Špenát je typickou jarní pochoutku. Avšak byla by škoda kvůli špenátu zapomenout na jarní výhonky kopřivy…

Špenát, jarní bylinky

Nezapomeňte na mladou kopřivu

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je na jedné straně plevelem, o který není nouzi na většině území Česka. Na druhé straně jde o významnou, všudypřítomnou, snadno dostupnou léčivou bylinku, která vyniká zejména svými čistícími účinky. Je také zdrojem mnoha cenných látek jako je železo, draslík nebo vápník. Kopřiva ve svém složení nabízí i vitamíny – provitamín A, vitamíny skupiny B nebo vitamín C. To je výčet jenom některých látek, díky kterým kopřiva příznivě ovlivňuje zdraví. Mj. podporuje činnost jater a žlučníku, povzbuzuje metabolismus, působí močopudně. Příznivě se odráží také na hladině cukru v krvi.

Mladé výhonky kopřiv lze užít na mnoho způsobů, najdou uplatnění všude tam, kde se hodí zelené jarní bylinky. Připravují se z nich polévky a omáčky, samozřejmě také oblíbený český špenát. Jak na to?

Špenát z kopřiv – recept

Kopřivový špenát se připravuje obdobně jako ten pravý. Mladé zelené výhonky kopřiv se jednoduše spaří vařící vodou. Nechají se okapat, aby se mohly nakrájet.

Poté se dle receptu přidají na pánev, na které jsme předtím nechali na kapce tuku zezlátnout na kostky nakrájenou cibulku. Spolu s kopřivami se přidá i vylisovaný česnek, sůl a pepř. Směs se podusí, následně zapráší hladkou moukou a může se podávat (příp využít jako základ dalšího pokrmu).

  • Špenát z kopřiv se dá jíst jen tak, třeba s kouskem tmavého pečiva, novými bramborami nebo jako příloha k masu.
  • Dá se využít také jako základ dalších jídel. Kopřivy skvěle chutnají jako ingredience jarních nádivek a koláčů, také palačinek, bramboráků nebo třeba leča.

Dobrou chuť a příjemné jaro!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>